FWaaS nedir ve nasıl çalışır?

by admin

Bulut güvenlik duvarı adıyla da bilinen hizmet olarak güvenlik duvarı (FWaaS), mevcut ağ güvenlik duvarı araçlarını yenilemek veya genişletmek isteyen kurumlara bulut tabanlı ağ trafiği inceleme yetenekleri sağlayan bir hizmettir. Bu yaklaşım, şirket içi veri merkezi ekipmanları üzerindeki yükü azaltır ve dahili siber güvenlik ekiplerinin yönetim yükünü azaltır.

FWaaS, geleneksel ağ trafiği incelemesinin ötesine geçerek kurumlara yeni nesil güvenlik duvarı yetenekleri sağlar. FWaaS çözümlerinin çoğu izinsiz girişi önleme ve algılama, uygulamaya duyarlı güvenlik politikası uygulama, URL filtreleme, tehdit istihbaratı ve gelişmiş kötü amaçlı yazılım önleme yetenekleriyle donatılmıştır.

FWaaS nasıl çalışır?

FWaaS hizmetleri, diğer bulut tabanlı altyapı hizmetlerine benzer şekilde çalışır. FWaaS sağlayıcıları, büyük güvenlik duvarı uygulamaları çalıştırdıkları veri merkezleriyle önemli ölçek ekonomileri elde ediyor. Farklı müşterilere sunulan hizmetler arasında sanal izolasyon oluşturarak, bir müşterinin bir diğerinin yapılandırmasını değiştirmesini veya ağ trafiğini inceleyebilmesini engelliyor. Daha sonra her müşteriye merkezi bir konsol aracılığıyla değiştirebilecekleri FWaaS hizmetinin sanal bir örneği atanıyor. Sağlayıcılar genellikle siber güvenlik ekiplerinin aşina olduğu güvenlik duvarı yapılandırma arayüzlerini kullanıyor. Şirket içi bir cihazdan aynı sağlayıcı tarafından sunulan bir FWaaS hizmetine geçen kurumlar, şirket içi cihazları için kullandıkları aynı yönetim arabirimini kullanmaya devam edebiliyor.

Siber güvenlik ekipleri, kuruluşun güvenlik politikasını uygulayan güvenlik duvarı kurallarını yapılandırdıktan sonra, ağ ve DNS ayarlarını değiştirerek trafiği güvenlik politikası uygulaması için FWaaS altyapısı üzerinden yönlendiriyor. Böylece FWaaS hizmeti, birinci savunma hattı olarak ağı korumaya başlıyor.

FWaaS’a neden ihtiyaç var?

FWaaS platformları, üç önemli faktör nedeniyle siber güvenlik programlarında giderek daha önemli bir rol oynamaya başlıyor:

  • Kurumlar altyapı, yazılım ve diğer hizmetleri mümkün olduğunca bulut sağlayıcılarından dış kaynak olarak almaya çalıştıkları bulut odaklı stratejileri benimsiyor.
  • Uzaktan ve mobil çalışanların kuruluş dışından gelen trafiği, şirket içi veri merkezlerini atlayarak ve yerel ekipman üzerindeki yükü azaltarak bulutta kalabilir.
  • Önemli bir güvenlik hizmetinin bir bulut sağlayıcısına aktarılması, sınırlı dahili kaynakların diğer faaliyetlere odaklanmasına olanak tanır.

FWaaS kurumlara ne avantajlar sağlar?

FWaaS çözümleri henüz yeni ve gelişmekte olan bir alan. Güvenlik duvarınızı buluta taşımayı düşünmeden önce, bu çözümlerin avantajlarına ve bazı potansiyel dezavantajlarına daha yakından bakalım:

  • FWaaS kurumların en gelişmiş güvenlik filtreleme teknolojilerine erişmesine olanak tanır. Sağlayıcının kendi ürününü çalıştırmadaki derin uzmanlığı sayesinde yürütme ve yükseltmeler sorunsuz gerçekleşir.
  • FWaaS yeni bir alandır. En köklü sağlayıcılar bile yalnızca birkaç yıldır bu hizmeti sunmaktadır. Bilgi güvenliği için kritik bir hizmet olduğu için, bu çözümlerden birini kullanmayı planlayan kurumların hizmetin çok sağlam olduğundan ve iş operasyonlarını aksatmayacağından emin olması gerekir.
  • Kurumlar operasyonlarının önemli bölümlerini buluta taşıdıkça, FWaaS bulutta yerel uygulamaların ortak avantajlarını güvenlik alanında da sağlar. Bu çözümlerin bulut yetenekleri sayesinde ekipler bulut operasyonlarını hızla güvence altına alabilirler.
  • FWaaS teklifleri, sağlayıcıların sundukları gelişmiş hizmetin maliyetini birçok müşteriye yaymasına olanak tanıyan ölçek ekonomisi sağlar. Bununla birlikte, fiyatları artırarak ek gelir elde etme kabiliyetine de sahiptirler.

FWaaS ve SD-WAN

FWaaS hizmet teklifleri, ağ trafiği yönlendirmesini merkezden uzaklaştırmayı amaçlayan yazılım tanımlı geniş alan ağı (SD-WAN) stratejileriyle uyumludur. SD-WAN’ın dinamik rota optimizasyon yetenekleri, hızla bir tıkanıklık noktası haline gelen geleneksel ağ güvenlik duvarlarının kullanılmasını zorlaştırır. FWaaS, güvenlik duvarının bulut tabanlı bir hizmet olarak var olmasını sağlayarak, kurumsal ağa duyulan bağımlılığı azaltır. FWaaS ve SD-WAN, SASE (secure access service edge) adıyla bilinen yeni ağ güvenliği stratejisinin iki temel bileşenidir.